lauantai 11. helmikuuta 2017

Pataleipä

Leivinuuni, kylmä talvipäivä, tuli ja sen jälkeen uunissa paistuvan tuoreen leivän tuoksu... Voiko olla mitään täydellisempää?

Tässä teillekin ehkä maailman helpoimman leivän ohje, joka on samalla erittäin helposti sovellettavissa omien mieltymysten mukaan. Muista, että jos tänään aiot saada uunituoretta leipää, olisi taikina pitänyt tehdä jo eilen.. :) Eli vie vähän aikaa, mutta on todella sen arvoista.

PATALEIPÄ (1kpl):

Tarvitset pataleipää varten kannellisen padan/vuoan tai uunin kestävän kattilan.

Ainekset:
  • 3,5 dl vettä
  • 4g hiivaa (eli n.herneen kokoinen nökäre tai puolikas tl kuivahiivaa)
  • reilu 1tl suolaa
  • n.7dl jauhoja
Itse laitoin puolet tavallisia vehnäjauhoja ja puolet sämpyjäjauhoja. Taikinaan on helppo upottaa kaurahiutaleita, porkkanaraastetta, auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä.. you name it! :)

Padan voitelua varten tarvitset vähän öljyä.

Sitten leivotaan!

  • Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja loput jauhot. Sekoita - älä vaivaa!
  • Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12-24 tunniksi.

    SEURAAVANA PÄIVÄNÄ:
  • Ripottele taikinan päälle jauhoja ja kumoa taikina alustalle. Käännä ja nosta taikinaa muutaman kerran, mutta älä vieläkään vaivaa. Ei haittaa vaikka jauhot eivät sekottuisi taikinaan. Jätä taikina kohoamaan 30 minuutiksi.
  • Laita samalla 2l kannellinen pata/vuoka/muu astia uuniin kuumenemaan 225 asteeseen.
  • Ota pata uunista kun taikina on saanut kohota puoli tuntia. Pyyhkäise padan sisus öljyllä - joo tää vaihe haisee pahalle.. :D 
  • Kumoa taikina kuumaan pataan ja laita kansi päälle. Nosta pata uuniin ja paista leipää 30 minuuttia. Ota kansi pois ja paista leipää vielä 15-20 minuuttia niin, että pinta saa kauniin värin.
  • Leipä irtoaa padasta tosi helposti. Anna leivän levätä hetki liinan alla

    VAROITUS: Tämä on TOSI hyvää ja loppuu ihan hetkessä, eli pidä puolesi, ettet jää ilman.. ;)


Resepti lainattu maku.fi

-Justiina 💕

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti